Wednesday, June 7, 2017

Τα Ρεύματα της Μάγχης ...







Λίγες μέρες πρίν τις εκλογές στη προσπάθεια της η κ. Μέϊ να προσεγγίσει ακόμα και τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε πως θα πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Μ. Βρετανία. 
  Στη χώρα που  στις 15 Ιουνίου 1215, υπεγράφη η Magna Carta Libertatum και για πρώτη φορά διατυπωθηκαν έγγραφα τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι του Κράτους και του Νόμου, μιά εν ενεργεία Πρωθυπουργός δηλώνει πως για τους  υπόπτους Τρομοκρατίας δε θα ισχύουν τα δικαιώματα αλλά θα παραπέμπονται με "ειδικές" διαδικασίες…
    Στην απέναντι πλευρά της Μάγχης κι ενώ οι προγραμματισμένες εκλογές για τις 11 Ιούνη πλησιάζουν, ο Πρόεδρος Μακρόν ετοιμάζει με τη μορφή του κατεπείγοντος και βασισμένος στο άρθρο 43 του Γαλλικού Συντάγματος, μια ριζική ανατροπή του Κώδικα Εργασίας όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Ζάν Λούκ Μελανσόν. 
   Ο χαρισματικός Ηγέτης των "Ανυπότακτων Γάλλων" ξεκίνησε τη προεκλογική εκστρατεία 
με κεντρικό του σύνθημα τη προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και με έμφαση στο σεβασμό στον ισχύοντα Κώδικα Εργασίας της χώρας. 
   Οπως επαναλαμβάνει συχνά πυκνά στις ομιλίες και συνεντεύξεις του, "κάθε σελίδα του Κώδικα Εργασίας έχει τυπωθεί με αίμα εργατών και κάθε παράγραφος γράφτηκε ύστερα από δεκαετίες αγώνων". 
        Τώρα πιά κι επίσημα γνωρίζουμε πως μία από τις πρώτες κινήσεις του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, θα είναι η απόπειρα να περάσει από το Κοινοβούλιο, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπονται στο Γαλλικό όπως και στο Ελληνικό Σύνταγμα  (για ιδιαίτερα έκτακτες περιστάσεις), την ουσιαστική κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας. Αυτό φυσικά δε θα αφήσει κανένα περιθώριο για μια σοβαρή διαβούλευση ούτε και το χρόνο για κοινωνικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις.
      Τα νερά της Μάγχης ακολουθώντας τη παλίρροια θα κινούνται διαδοχικά μιά στις Γαλλικές ακτές, μιά πρός τις λευκές απόκρημνες πλαγιές του Ντόβερ και τανάπαλιν …
     Τη Πέμπτη 8 Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία και τη Κυριακή 11 Ιουνίου στη Γαλλία δυό ιστορικοί λαοί έχουν να αντιπαλέψουν με τα εφιαλτικά σκιάχτρα των απρόσωπων εκτελεστών (Τυφλά χτυπήματα Τζιχαντιστών) και με τις δυσοίωνες προοπτικές ενός Νεο-Φιλελεύθερου μέλλοντος. Στο Παρίσι μέσα από τα συντρίμμια του Σοσιαλιστικού κόμματος και τη πολυδιάσπαση της Αριστεράς (το Γαλλικό ΚΚ μόλις πιάνει 1%) παρουσιάστηκε ορμητικά το κίνημα "Ανυπότακτη Γαλλία" με εκπρόσωπο τον Ζάν Λούκ Μελανσόν και με μιά οργανωτική μορφή πρωτότυπη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.  
Στις Προεδρικές εκλογές μπορεί να μήν έφτασε στο δεύτερο γύρο αλλά κέρδισε την εμπιστοσύνη επτά εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Τώρα έχει θέσει ως στόχο να πετύχει τη "Συγκατοίκηση" δηλαδή να κερδίσει τη πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου η έστω έναν ικανό αριθμό ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μία προοδευτική Κυβέρνηση σε συνασπισμό με άλλα κόμματα της  Αριστεράς και της Οικολογίας. Ο Μελανσόν πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα τεθεί φραγμός στα Νεο-Φιλελεύθερα σχέδια του Προέδρου. Και πραγματικά το Σύνταγμα του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στο παρελθόν είχαμε Συγκατοίκηση δύο φορές με το Πρόεδρο Μιτεράν(Σοσιαλιστή) και Πρωθ/ργό τον Σιράκ  (Δεξιά) και μετά στη Προεδρία Σιράκ με Πρωθυπουργό το σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν. 
    Ειδικά η τελευταία περίοδος θεωρείται ως μία επιτυχημένη θητεία και ιστορικά ο θεσμός πλέον έχει κατοχυρωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών.
      Στο Λονδίνο μέσα στην αναταραχή του BREXIT με το CITY να ετοιμάζεται να μετακομίσει, το Εργατικό Κόμμα κάλυψε τη διαφορά με τους συντηρητικούς της Τ. Μέϊ
κι ο Τζέρεμυ Κόρμπιν στα 66 χρόνια του έχει σηκώσει τα μανίκια και ακάθεκτος καλπάζει πρός την οδό Ντάουνινγκ νούμερο 10 ( Πρωθυπουργική κατοικία). Παραδοσιακός εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, ειρηνιστής( Βραβείο Γκάντι 2013) και μέλος του Κινήματος ενάντια στη Πυρηνική Ενέργεια παρουσιάζεται δυναμικά και πολλοί θεωρούν πως θα διαπραγματευτεί με έναν ουσιαστικό και θετικό τρόπο την "έξοδο" της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Άν και στο εσωτερικό των εργατικών οι έριδες του πριονίζουν την υποψηφιότητα, ο Κόρμπιν δείχνει να έχει ανταπόκριση στους ψηφοφόρους. Παράλληλα 
με το όραμα του για μιά Ευρώπη Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Ελευθερίας, ο έμπειρος πολιτικός αγωνιστής προτάσσει μιά εναλλακτική διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Γαλλο-Γερμανικό Άξονα της ΕΕ.
      Κοντός ψαλμός Αλληλούϊα … 

      ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
        6/6/2017
         ώρα : 13.54 μμ.                        

No comments: