Tuesday, March 17, 2015






                               ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ 
           


   Κατα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα μας , η Ελλάδα,( βρέθηκε όπως και με μεγάλο κόστος κατα τη διάρκεια του Πρώτου )
 με τη πλευρά των Συμμάχων. Τέθηκε ως εκ τούτου στην Αριστερά αλλά και στους ανένταχτους ελεύθερους Ελληνες, ένα δίλλημα : Να συμπαραταχτούν με εκείνους που εδώ κι αιώνες καταπιέζουν και λεηλατούν τη χώρα η να μείνουν παθητικοί θεατές μιας βάρβαρης εισβολής. . .
    Στη Φιλοσοφία, στην Επιστήμη αλλά και στην ίδια τη ζωή τα διλλήματα δεν είναι τίποτε  άλλο απο εκβιασμοί η καλλίτερα η επιβολή του Ισχυρού πάνω στον ανίσχυρο. Στην ουσία το ίδιο το δίλλημα είναι η Παγίδα όπως άλλωστε γνωρίζουν καλά όσοι άνθρωποι βρέθηκαν στη κορυφαία, κρίσιμη αυτή καμπή αλλά και ύψιστη υπέρβαση που καθορισε τη κατοπινή τους πορεία και γενικότερα την ιστορία.
     Σ' ενα πείραμα Πειραματικής Ψυχολογίας ( Παν/μιο Γαίηλ,Δρ. Στάνλευ Μίλγκραμ )  που είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ως προς την αναγκαιότητα του, αποδείχτηκε περίτρανα πως  κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε υποχρεώσει να παραβείς τις Αξίες , τα Ανθρώπινα δικαιώματα και να καταπατήσεις την ιερότητα στο δικαίωμα της ζωής και της αξοπρέπειας. Πως όσο δύσκολο η ακατόρθωτο κι αν φαίνεται ο ελεύθερος - σκεπτόμενος άνθρωπος είναι πάντα σε θέση να αρνηθεί να υποκύψει στην όποια αυτο-αποκαλούμενη Εξουσία και μάλιστα να τη καταγγείλει, να τη πολεμήσει και αν χρειαστεί να υψώσει το ανάστημα του και να αποδείξει πως είναι πράγματι άξιος να ονομάζεται Ανθρωπος.
   Ο άνθρωπος είναι σε θέση να σπάσει το Ψευτο- δίλλημα, να αποκαλύψει τον εκβιασμό κι αν υπάρξει ανάγκη να αποδομήσει  τον  "Ισχυρό", ακόμα κι αν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπέρτατη θυσία. Ο ουσιαστικά χαμένος θα είναι εκείνος που θέτει τα διλλήματα, αυτός που στήνει την παγίδα. Ο εκβιαστής που δόλια έσειρε το θύμα του στη παγίδα και με σαδιστική ηδονή, παρακολουθεί το διασυρμό του. Οποιος πιστεύοντας πως είναι σε θέση ισχύος  για να αποκομίσει οφέλη, βάζει το μαχαίρι στο λαιμό στο θύμα του και βασανίζοντας το δε του ζητά μόνο το πορτοφόλι του αλλά την ίδια την απεμπόλιση της ηθικής του υπόστασης..
    Η σαδιστική απαίτηση του εκτελεστή να ζητάει απο τη μάνα να διαλέξει ποιό απο τα παιδιά της θα εκτελέσει πρώτο. Η διαστροφή του βασανιστή που βιάζει τη νεόνυμφη μπροστά στα μάτια του γαμπρού. 
     Ολα τα παραπάνω είναι το "Δίλλημα ", η Παγίδα, ο εκβιασμός. 
    Ο μόνος τρόπος είναι μια σταθερη στάση 
 με ιστορική μνήμη, βασισμένη στις παναθρώπινες αξίες, στηριγμένη στα κεκτημένα , με αποφασιστική οχύρωση μέσα στο καταπονημένο Κάστρο του Πολιτισμού.

     ΕΓΧΡΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 
        4/3/2015
     

No comments: