Friday, March 6, 2015

Απο ένα λάθος του πληκτρολογείου... ενα ρήμα στη Προστατικη γίνεται έμπνευση!!!

Από 'να λάθος  λογισμικού ή / και ανθρώπινο προκύπτει ανάγκη συγγραφής δοκιμίου .
Απευθύνεται αρχικά σε φίλο και αποτελει απάντηση σε ηλεκτρονικό μύνημα , κλασσικό ταχυδρομείο , καθημερινή ρουτίνα όσων διαθέτουν υπολογιστή .
ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΩΤΊΣΤΩς ΓΙΑ ΜΊΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΣΟΥ , με τη πολιτιστική πρόταση του Συλλογου Αποφοίτων της ΛΛΠ όπου συμπεριέλαβες το θεατρικο έργο που έπιχείρησα για πρώτη φορα να αναλάβω το ανέβασμα και τη παραγωγή χωρίς να είμαι ο επιχειρηματίας αλλά ο συνεπής καλλιτέχνης που αναλαμβάνει την ευθύνη της παραγωγής ώστε μια συλλογική - ομαδική Τέχνη να πάρει σάρκα και οστά και μόνος μου ουσιαστικά ( εφ' όσον τα οργανωτικά ,οικονομικά ακόμα και η προώθηση κλπ) έγιναν απο εμέναγια να δόσω στο γραπτό κείμενο χώρο, πρωταγωνιστές ,πλοκή και αποκορύφωση με την απαραίτητη κάθαρση όπως ορίζεται στη Δραματική Τέχνη ακόμα και να φροντισω για τα πεζά και βαρετά ζητήματα όπως το Θέατρο και τη προσλειψη προσωπικού. . Αρα με βοηθάς παρα πολύ, κάτι που το ήθελα ακόμα και σε επίπεδο ιδέας και εφαρμογής γιατί είναι μέσα στο πνεύμα της συλλογικότητας που αναζητάμε τελευταία και της αλληλεγγυης που όλοι έχουμε ανάγκη. Βάζει μια αρχικά απλη πρόταση των ημερών σε πρακτική εφαρμογη άλλωστε που ξεπερναει το προσωπικό μου σχέδιο και εξυπηρετεί κοινωνικές διαδικασίες που ως πρόταση στο μουδιασμένο μας μυαλό φέρνει κάτι απλό , λειτουργικό, δοκιμασμένο και γνωστό στη θέση εκκίνισης . Επειτα σε δεύτερη φάση σε ευχαριστώ επειδή με μιά μάλλον ασυνείδητη ενέργεια σου η μάλλον με ενα ορθογραφικό lapsus (sic*) ο δαίμων του πληκτρολογείου όπως έχει καταγραφει ο επιτυχημένος νεολογισμός , στο ηλεκτρονικό μύνημα που έλαβα στα εισερχόμενα μου , αντίθετα απο το πρωτότυπο στο facebook, τελειώνεις με τη φράση ως ευχή " Να πενατε καλά" που ετοιμολογικά , εννοιολογικά , θεωρητικά και σαρκαστικά άρα ποιητικά και συνεπώς σε γλώσσα αληθείας και συνεκτικό ποιητικο λόγο αυτό το λάθος "Να Πενάτε " αντι"Να Περνατε" παραπέμπει για παράδειγμα( και αλήθεια θα μπορούσα να γράψω πραγματεία η έστω 'ενα δοκίμιο πάνω στη παραφθορά από παράλειψη , λάθος , η δαίμωνα ), αυτό λοιπόν το " Να πενάτε " με ενεργοποίησε επειδη κάθε του εφαρμογη είναι τρομερά ενδιαφέρουσα δηλαδή ... ... ...
...Πενάτε - απο το πένης - πτωχός , άπορος ,πένης γραφουν τα λεξικά - το ρήμα πένομαι στη παθητική μορφή του άρα και ανεξαρτήτως γραμματικής ακριβείας και με το κλασσικό και ειδικά εδώ απαραίτητο "ποιητική αδεία" ,οδηγούμαστε στη χρήση του αρχικού " Πενάτε " στά " Πεινάτε " η και "Πονάτε" μιάς και όλα ισχύουν ενοιολογικά- συνειρμικά με ακρίβεια και επάρκεια στη διαδικασία εγρήγορσης του νου με εμπλουτισμό κριτικής σκέψης επειδή βουτάνε μέσω του συναισθήματος στη καρδιά, το πυρηνα της βαθύτερης ένοιας και του προβλήματος της εσωτερίκευσης ενός τραγικά δύσκολου παρόντος που προσομοιάζει με άλυτο γρίφο ,η και με παγίδα αλγεβρας με μια φαινομενικά αδύνατη εξίσωση όπως μέσα απο τη καθημερινότητα βιώνουμε όλοι την αναπάντεχη , ξαφνική και απόλυτη οικονομική κατάρρευση της χώρας , του συστήματος και των ψευδαισθήσεων μας. Μπροστα στο αδιέξοδο και τη γενικευμένη μελαγχολία που δημιουργεί, εγω γράφοντας ασταμάτητα τώρα, Θέλω να σου πώ ενα ΜΠΡΑΒΟ !!! αλήθεια ΜΠΡΑΒΟ!!! γιατί όποιος και αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι η συνειρμική απόλαυση και χρήση του όρου που προέκυψε με μορφή και νόημα κατάλληλο και άπειρα περιεκτικό συνεπώς αμύθητης λογοτεχνικής και φιλοσοφικής αξίας.
Εχουμε λοιπόν "Να Πενάτε ..." δηλαδή και όπως λέμε " Να πεινάτε" τραγική διαπίστωση , η ακόμα "Να πένεσθε" έτσι στη μορφη εντολής όπως μας το επιτασσουν, Και πιο κάτω πάμε... "Να πενθήτε", πένθος κλπ, και στην σωματική του όρου εφαρμογή... ""Να πονάτε" ως πόνος απο το λάθος η το πάθος η και τη συνειδητή επιλογή της αυτοκαταστροφής και βέβαια στη κορύφωση σουρρεαλιστικά άρα ονειρικά " Νά ! Πένα τε και Πάπυρος τον λόγον μεταφέρει ...κλπ." δηλαδή " Να! πένα τε ως και χάρτου παλλεύκου ηδονή ως αειπάρθενος νεανίς την πρώτην του γάμου νύκτα με τρόμον ηδονικόν αναμονής και φόβου τα βλέφαρα της χαμηλώνει ουχί το βλέμμα αποστρέφουσα σεμνοτηφώς αλλ' εξ αμαρτωλής λαχτάρας μιαρής σκέψεως ..... (ακολουθεί περιγραφη αισθησιακης αισθητικής και σχεδόν ερωτικου περιεχομένου κείμενο στα όρια του Πορνογραφήματος ), κλπκλπκλπκλπκ.
ΜΠραβο !!!! και παλι γιατι με έκανες να γράψω και να σκεφθώ όλα αυτά . Το είχα ανάγκη να εκφράσω μια σειρά σκέψεων και δεν είχα εμπνευση για να ξεκινήσω και το μύνημα που μου εστάλη ως ειδοποίηση μυνήματος στο facebook όπου επαναλαμβάνω και εδώ αγγίζει και τα όρια του Μεταφυσικού, εφ' όσον στην αρχική του μορφή είναι γραμμένο " Να περνάτε ..." σωστά και μετά στα εισερχόμενα γίνεται χωρίς παρέμβαση ανθρώπου " Να Πενάτε"όπου και μετά απο όλες αυτές τις σκέψεις που ήδη ανέφερα προχείρως θα ήταν συνεπώς αδιάφορα , πεζά, στεγνά , χωρίς ελπίδα και έμπνευση θα είχε περάσει απαρατήρητο . Δεν " πέρασε" όμως !!!!
Ω του Θαύματος !!! Οποία έμπνευσις !!
Καλή Χρονιά και πάντα τέτοια !!
Οταν ολοκληρώσω το δοκίμιο γιατι ακόμα είμαι στην εισαγωγή , θα σε κρατήσω ενήμερο μιάς και έχεις τη πνευματική του πατρότητα .
Θεόφιλος Βανδώρος .

No comments: